Zdrowa żywność Płoty
Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich byłaby polska kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie wyłącznie dlatego, że zakupione w momencie warzywa można ukisić i dzięki temu kosztować je przez wszystek rok. To zarówno pyszny, jeden w prywatnym stylu styl także znacznie dobroczynnych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Suchań
Co takiego wyjątkowego stanowi w kiszonkach?
Jak jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Wtedy one rozkładają cukry w artykułach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyjmowane przez system. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który płaci za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z kolei stymulują układ odpornościowy, a nie tylko. Jeszcze dobrze słychać ogłoszeń o połączeniu jelit z mózgiem, co wpływa, że pewne bakterie w jelitach pamiętają te nacisk na bliskie zdrowie psychiczne! Nie warto zatem lekceważyć tej wyjątkowej mikroflory, i nawet powinien ją dostać pod uwagę, przygotowując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co znacznie, kiszonki mają więcej witaminy C niż warzywa w całości surowej. I toż wielki przeciwutleniacz, który służy przedłużeniu młodości także w zespole zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – część spośród nich istnień może szybko znasz, ale czy obiły Ci się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ostatni słowiański rarytas i odnajdziesz w współczesnym dokumencie. A do wykonania!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i usuwasz zewnętrzne liście i głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz dodać poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu chwilach możesz teraz ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To dobrze. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zanurzone w domowych sokach. Inaczej będzie mieć kontakt do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go zaś więcej ubij kapustę. Sposób obecny będziesz powtarzać nawet do 2 tygodni, do czasu, aż zejdzie gaz. I ostatnie będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje już gotowa. Na wynik umieść ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki umieść w słoikach, koniecznie ciasno, obok siebie. Do każdego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra zagotowanej wody i łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na jeden słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i szybko go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w sum. Miej je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do głębokiego i spokojnego miejsca, np. piwnicy. Po kilku dniach będziesz być ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w sum.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego a a ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie grupie, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kubku z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie daj do słoika wraz z kilkoma łyżkami soku z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak by w sum zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś właśnie przez tydzień w ciepłym pomieszczeniu. Także toż żeby istniałoby na tyle! Smacznego!
Sklep z Lokalnymi produktami
Artykuł został wytworzony przez polskie sklepy oferujący Własne materiały z dostawą do lokalu w Niemczech.